Pencak Silat

Pencak Silat is een alles omvattende krijgskunst uit Indonesië. Het is een vorm van zelfverdediging die trappen, stoten, grepen, klemmen en diverse wapen-technieken combineert tot een sierlijke dynamische harde-zachte stijl. De nadruk wordt hierbij gelegd op bewegelijkheid, explosiviteit en souplesse in combinatie met het verrassingseffect. Al deze aspecten gaan hand in hand met traditionele normen en waarden als broederschap, zelfdiscipline, beleefdheid, trouw en respect voor anderen.

Pencak silat is van oorsprong afkomstig van het Indonesisch-Maleisisch Archipel. Wanneer de pencak silat exact is ontstaan is niet precies aan te geven. Echter de oudste archeologische vondsten in het Indonesische archipel die verwijzen naar het bestaan van een krijgskunst in Indonesië stammen uit ca. het jaar 800 A.D. Derhalve is men van mening dat de pencak silat in ieder geval ouder is dan 1200 jaar. Door de eeuwen heen heeft pencak silat zich ontwikkeld tot de zeer gevarieerde krijgskunst die het nu is. Op dit moment zijn er op zijn minst 800 verschillende pencak silat stijlen in Indonesië en is pencak silat te beoefenen in vele landen in de wereld.

In het verleden waren er verschillende benamingen voor de krijgskunsten uit Indonesië, dit was voorname-lijk afhankelijk van de streek. De benamingen die werden gebruikt zijn parmoca, silat sile, silat, pencak, penak, etc. De naam pencak silat zoals wij die nu kennen bestaat al sinds voor de tweede wereldoorlog. Maar pas sinds 1946, bij de oprichting van de eerste nationale pencak silat bond, de IPSSI (Ikatan Pencak Silat Seluruh Indonesia) werd de naam pencak silat officieel voor het eerst gebruikt. Deze organisatie is de voorganger van de huidige pencak silat bond in Indonesië, de IPSI (Ikatan Pencak Silat Indonesia).

 

Na analyse van de pencak silat kwamen de groot-meesters gezamenlijk tot een structuur. Deze structuur benadrukt de veelzijdigheid van de Indonesisch-Maleisische verdedigingskunst. In deze structuur is de pencak silat ingedeeld in vier aspecten, namelijk:
• Kebatinan (mentaal-spiritueel aspect, o.a. meditatie)
• Seni (cultureel/kunst)
• Bela Diri (zelfverdediging)
• Wiralaga / Tanding (sport)

Pamor Badai
Perguruan Pencak Silat Pamor Badai dankt zijn naam aan de 2 hoofdstijlen die worden beoefend namelijk de Pamor en de Badai. Beide stijlen zijn afkomstig van dezelfde familie. De Pamor is een echte traditionele familiestijl en de Badai is een jonge stijl, die pas officieel bestaat sinds 1969. Naast de 2 hoofdstijlen, Pamor en Badai, worden er ook nog een aantal andere stijlen beoefent zoals bijvoorbeeld de Bawean en de Bhayumanunggal.


Visits: 277